naakstrand

Het naaktstrand van Sint Petersburg was er al in de Sovjet tijd. Toen was het ten strengste verboden om je zonder kleren in het openbaar te vertonen. De naaktrecreatie speelde zich af in het verborgene. Achter een stuk strand in het duingebied. Als mensen wilden zwemmen trokken ze zwemkleding aan en liepen ze over de strandstrook de zee in. Het was een ontmoetingsplaats van intellectuelen en kunstenaars. Er waren plechtigheden: verlovingen, herdenkingen, eten en drinken. Noem het maar een verborgen protest tegen het regiem.

Daarna werd de situatie genormaliseerd. Sinds “Perestrojka en de Glasnost” liggen de Russen in al hun natuurlijkheid op het strand in plaats van erachter. Er is een volleybal terrein waar fanatieke volleyballers competitie bedrijven in hun nakie. Wandelaars doorkruisen het gebied en vergapen zich aan hun ontklede landgenoten.

Sint Petersburg ligt aan de Finse golf. De rivier Neva die de stad doorkruist stroomt via de Finse golf de Oostzee in. Met de trein of de minibus kun je vanuit de stad voor nog geen 3 euro naar het strand. Het strand van de Finse golf is een weldadig toevluchtsoord vanuit de hectische stad met zijn miljoenen inwoners. De inwoners van Sint Petersburg trekken er het hele jaar door massaal naartoe en het is er altijd interessant. Toch is het er niet druk. Ruimte genoeg. In het zomerseizoen komen er vooral badgasten. Zij verspreiden zich over een lange zandstrook en kunnen voor eten drinken terecht in een aantal strandgelegenheden, van discotenten tot kleine eet cafeetjes. Ieder zijn smaak.

’s Winters bevriest het water van de golf. Visliefhebbers lopen dan al gauw honderden meters het ijs op met een ijsboor en een hengel. Ze boren een gat in het ijs en hangen daar een haak met aas in. De vangst van die dag wordt soms in de loop van de middag al schoongemaakt en boven een vuurtje geroosterd. De altijd aanwezige wodka verwarmt de visser van binnen.

Nu is het zomer en dat geeft andere taferelen. Baboeska’s lopen in bikini’s of badpak en er zijn altijd wandelaars, al dan niet met Nordic walking stokken. Als je het water in gaat wacht je een verrassing: het water is niet zout. De rivier Neva brengt zoveel zoet water in dit bekken, dat het zoute water van de Oostzee geen schijn van kans maakt. Dit verklaart ook waarom de Finse golf zo makkelijk bevriest.

De laatste tijd echter is er onrust op het strand. De golf van nationalisme en traditionele waarden die het huidige regiem in Rusland probeert terug te brengen, zorgt ervoor dat er weer borden staan bij de begrenzing van het naaktstrand. Tegen een boete van 500 tot 1000 roebel tot een maximale gevangenisstraf van 15 dagen is het verboden om zich zonder kledij op het strand te bevinden.

In de praktijk valt het mee. Eens in het jaar wagen politiemensen zich op het strand. Mensen die zonder kleding worden aangetroffen krijgen een bekeuring van omgerekend 10 tot 15 euro. Bij hardnekkig verzet wordt de naakte man of vrouw meegenomen voor een verblijf van 15 dagen in een Russische cel. Daar is het zonder kleding niet vol te houden.

Hans van der Maarel