Er zijn vrijwel geen Chinezen meer in Sint-Petersburg. En als er al een Chinees in deze stad rondloopt, dan wordt-ie gemeden als de pest. Het virus heerst. Of verklarend gezegd: de angst voor het virus heerst. In het grote Rusland is er tot nu toe niemand besmet geraakt met het virus dat nu rondwaart.                      Officiële cijfers worden niet gegeven. Daar is de Russische overheid sterk in. 10 jaar nadat ieder land in de wereld aidspatiënten had, was er in Rusland ‘niemand’ met een  aids besmetting. Weer later bleek het tegendeel, omdat de ontkenning niet meer viel vol te houden. Het eigen volk werd in ieder geval heel lang onwetend gehouden.

Het huidige virus valt niet te verzwijgen. Internet geeft betrouwbare informatie, waar de televisie niet altijd duidelijk is, omdat ze door de overheid wordt aangestuurd.  Welke maatregelen neemt de overheid precies? Het is opvallend, normaliter bepalen honderden, zo niet duizenden Chinezen het beeld in de straten en in de  musea. Nu is er geen Chinees te bekennen.  Een enkele verdwaalde soms. Dat zijn mensen, die in Sint-Petersburg wonen en werken. Of Chinezen die in Europa leven, en met een vliegtuig uit dat land meekomen. Het vervelende voor die mensen is, dat men hier bang is voor mensen uit het verre Oosten. Het virus is in Rusland synoniem met Chinees. Mensen vragen het persoonlijk op de man af: “Ben je Chinees?” Als het antwoord “ja” is, wenden ze zich af. Maken zich haastig uit de voeten. Zo zie je, wat angst met mensen doet.

Dan zijn er de maatregelen, die wel bekend zijn. Zo zijn vluchten naar bijvoorbeeld China, Iran en Italië verboden. Reizigers krijgen domweg geen uitreisvisum. Het moet in Nederland niet al te dol worden met besmettingen, want dan vrees ik, dat ik mijn vrouw een tijd niet meer ga zien, of dat ik Nederland een tijd niet meer gaan zien. Ik weet nu even niet, wat erger is. Mijn vrouw vertelde trouwens, dat op de vlucht van Sint-Petersburg Naar Düsseldorf er mondkapjes werden uitgedeeld. Het vliegtuig was vol, en er was één Chinees aan boord. Die hebben ze, geloof ik, maar op het toilet gezet. Zo’n vliegtuig is natuurlijk een fantastische ziekteverspreider. Als er iemand met het virus aan boord is, wordt dat door de airconditioning -in feite het rondpompen van zuurstof-  op een bijzonder efficiënte manier aan de man gebracht.

Om op de afwezigheid van Chinezen in Sint-Petersburg terug te komen: het is nu de ideale tijd om de stad te bezoeken. Het verleden in de Hermitage:  schuifelende mensenmassa’s, van het ene vertrek naar het andere. Suppoosten druk doende, om de beweging er een beetje in te houden. Drukte overal. Inwoners van grote landen worden tegen aantrekkelijke voorwaarden naar toeristenoorden gelokt. De Russen zelf kunnen er ook wat van. Wat politiek niet slaagt: het veroveren van de wereld, realiseren ze, door er hun inwoners te droppen. In grote hoeveelheden, zonder onderbreking. De  ene lading weg, volgende lading arriveert.

Het is te hopen, dat het virus langzaam maar zeker uitgeschakeld wordt. Dat is beter voor een ieders gezondheid.  Maar laten we daarna dan wel controle op de toeristenstromen blijven houden, zodat het bezoeken van culturele hoogtepunten leuk blijft. Zodat het verblijven in een aangename badplaats gepaard gaat met rust en ontspanning, in plaats van geschreeuw, gezuip en overlast. Niet de inkomsten moeten leidend zijn, maar het ontspannen genieten.

Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen. Door de paniek krijgt de overdosis aan toerisme een rem en een correctie. Laten we daarom leren van de gevolgen door het virus en het vervolgens de nek omdraaien.