Selecteer een pagina

Een jaar lang niet in Sint-Petersburg geweest. Vanwege Corona. Rusland is een hoog risico gebied. Ondanks dat is alles is open: terrassen, winkels, openbare gelegenheden. Gezichtskapjes worden zelden gedragen, eigenlijk alleen maar als het strikt verplicht wordt gesteld. Ondanks dat voel ik me snel weer thuis. Rusland is een gastvrij land. Mensen hebben een zekere speelsheid in zich. Die hoef je maar aan te spreken en je hebt een feestje. Maar ze zijn ook roekeloos. Als er iets gebeurt, overkomt het altijd hun  buurman. Die buurman staat naast je in de metro, zonder mondkapje en naast je buurman staan zo’n 40 passagiers, met of zonder gezichtsbedekking. Russische roulette.

Het is belangrijk voor mij om een goede computer en een goede internetverbinding te hebben. Het is mijn contact met Nederland, met de wereld. Geschokt stel ik vast, dat een computer op een van de locaties waar ik vaak verblijf: ons appartement aan de Finse golf, de geest heeft gegeven. Hij doet helemaal niets meer. In Nederland los ik zoiets op, door alle mogelijke onderdelen te vervangen en te kijken in welk onderdeel de storing zit. Hier heb ik die mogelijkheid niet. Ik zal het anders moeten aanpakken. Toevallig heb ik in mijn koffer vanuit Nederland een  moederbord met daarop een processor en geheugen meegenomen. Voor een leek zegt dit niets, maar in principe is dit al een halve computer. Het gaat erom hierbij de andere helft te bemachtigen. Wat ik nodig heb is een computerkast met voeding. Als me dat lukt te vinden kan ik een computer samenstellen en mijn contact met de wereld herstellen.

Computers zijn universeel. De taal voor je programma’s kan Russisch zijn, de werking van de computer is standaard Windows, dus in de basis Engels. Ik zie er dan ook niet tegenop om in een van de elektronicawinkels die Sint-Petersburg rijk is een computerkast met voeding te gaan kopen. In de DNS winkel voor elektronica en computers is weinig keuze. De kasten die ik bekijk variëren in prijs van € 50 tot € 170 omgerekend vanuit de Russische roebel. Een verkoper snelt toe en vraagt me of hij mij kan helpen. Met behulp van Google translate maak ik hem duidelijk, wat ik zoek. Hij wijst me een paar kasten aan, die goedkoop zijn, maar veel te groot. Die passen niet. Ik weet hem duidelijk te maken, dat ik een kleinere (smallere ) kast zoek. Hij begrijpt het en wijst mij op hun winkelcomputer een kast aan die qua omvang en prijs aan mijn wensen voldoet: € 60 voor een minikast met voeding. Hij is niet in voorraad, maar hij kan binnen  twee dagen op deze locatie geleverd worden. Op a.s. vrijdag 11.00 uur staat hij hier in de winkel klaar voor mij.

Twee dagen later begeef ik mij opnieuw naar de winkel. Terwijl ik onderweg ben ontvang ik een SMS-je van de winkel. Omdat ik onderweg ben en de reis niet meer kan annuleren ga ik verder., Ik vrees, dat het een bericht is, dat me zegt, dat de bestelling niet op tijd geleverd kon worden, en dat het later na vandaag opgehaald kan worden. Het tegendeel blijkt. In de winkel toveren ze een doos tevoorschijn, met daarin de benodigde aankoop. Ik moet behoorlijk sjouwen, maar ik krijg de doos uiteindelijk thuis. Na een uurtje knutselen met schroeven, stekkertjes en draden geeft het moederbord in de aangeschafte computerkast een geruststellend teken van leven: Welkom bij Windows. Ik leef weer. Sta weer midden in wereld. Waar ik me ook bevind: in Nederland of in Rusland, of waar ter wereld ook, als je computer werkt en je internet is voldoende snel, dan raak je nooit verloren.