goedkope roebel

De goedkope roebel in deze tijd maakt een bezoek aan Rusland interessant. Verwacht niet dat gebruiksgoederen of producten uit de winkel goedkoop zijn. Het is vooral te merken in de horeca. De prijzen van consumptieartikelen gaan gelijk op met de prijzen van die in Europa. De goedkope roebel brengt vooral voordeel als je uit eten gaat. Dat komt omdat de arbeidslonen in Rusland nauwelijks stijgen. Een serveerster in Rusland verdient minder dan een kwart van wat een serveerster in Nederland verdient. Arbeidsloon wordt doorberekend in de prijs van de maaltijden. Ga met een goedkope roebel dus vooral uit eten. Voor meer informatie hierover neem contact op met RuslandReizen.

Zoals gezegd, de prijzen in de supermarkt staan op hetzelfde niveau als die in Europa. De gewone man en vrouw is daar het slachtoffer van. Zij krijgen te maken met de ene na de andere prijsstijging, terwijl hun lonen niet omhoog gaan. Dat heeft te maken met de politiek van hun huidige president: Poetin. Rusland produceert nog geen 10 {0d358660561a93c18df6cf6b6c33088fb7f2a6270082b3f8d6343f79d49c6e53} van de producten in de supermarkt zelf. Alles wordt geïmporteerd. Dat maakt de producten duur. Dat was al zo, toen Poetin aan de macht kwam. In plaats ervoor te kiezen om de nationale productie te stimuleren, investeerde hij in de winning en verkoop van olie en gas. Dat leverde snelle welvaart op. Russen konden ineens allerlei luxe goederen kopen. Er kwam veel krediet vrij voor leningen om dure auto’s te kopen. Aanvankelijk dachten de Russen daarmee  een welvarend land te zijn. Vergelijkbaar met landen als Duitsland en Amerika. Toen er een economische boycot tegen dit land werd ingesteld ging het mis. Tegelijkertijd ontwikkelde de olie- en gasmarkt zich voor Rusland desastreus. De olieprijs kelderde naar historische diepten. Rusland zakt langzaam weg in een economisch moeras. En de bevolking lijdt.

Daar hebben toeristen natuurlijk weinig mee te maken. Sint Petersburg en Moskou bieden een overdosis aan cultuur. De Russen zijn in het algemeen gastvrij, dus je kunt je makkelijk welkom voelen in dit immense land. Zolang je niet verder gaat dan de regio Moskou en Sint Petersburg voel je de Europese invloeden: internet, mobiele telefonie, dure kleding, grote auto’s, modern geldverkeer. Kortom er is weinig voor nodig om je er thuis te voelen. Dat is dan ook wat de meeste toeristen overkomt: het verblijf in Rusland is hen meegevallen. Sterker nog: wat een prachtig land en wat een indrukken. Onder deze buitenkant speelt zich het echte Russische leven af. Wij als reis-  en gidsbemiddelingsorganisatie brengen de toerist in contact met dat echte Russische leven. De goedkope Russische roebel kan daarbij van grote waarde zijn. Meer hierover weten? Klik naar: ‘het echte Rusland’ op onze website.