matrejshka

De geschiedenis van de Matrejshka’s.

Het idee om Matrejshka’s samen te stellen en te beschilderen kwam van een Russische schilder aan het begin van de 19e eeuw. Sergei Malutin. Hij schilderde in de Russische stijl.

Zijn Russische vrouw bracht uit Japan een voorbeeld mee van poppetjes die in elkaar zaten.  Het was een soort spelletje uit Gonchoe. De afbeelding op het buitenste poppetje was geen vrouw maar een oude monnik. Met de naam Futurama. Steeds kleinere figuurtjes in elkaar . Waarom werd het dan toch Matrejshka genoemd? De schilder had zo’n set van poppetjes in elkaar  nagemaakt . Met op het buitenste poppetje, en ook op de poppetjes binnenin  de afbeelding van een vrouw.  Eén van de gasten van de  schilder zei: ze lijkt op jouw bediende. Die heette Matriona (Matrejshka). Toen was Matriona een heel bekende, veel voorkomende naam. Vanaf dat moment heten deze poppetjes zo.

Later werden Matrejshska’s gemaakt van heel veel bekende Russen. Bijvoorbeeld voor de verjaardag van Stroganov. De grote pop met het gezicht van hem. Met daarin de poppen met de gezichten (portretten) van de vrouwen en mannen van zijn familie. Na de oorlog met Napoleon werden Matrejshka’s gemaakt met afbeeldingen van Russische generaals .

De aantallen van de poppetjes in elkaar variëren van 3 tot 70!

In de huidige tijd zijn de Matrejshka´s een deel van de Russische cultuur.  En één van de symbolen van Rusland. Er is een bijgeloof: als je op een papiertje een wens schrijft en je stopt het in een Matrejshka dan komt de wens uit. Wanneer dat  gebeurt weet uiteraard niemand.