Zakkenrollerij Sint Petersburg

Sint Petersburg is een geweldige stad. Het loont de moeite om daar naar toe op reis te gaan. Het zal u niet teleurstellen.

Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Net als in veel andere Europese steden zijn toeristen het doelwit van criminele figuren. De criminelen in kwestie zijn vrijwel altijd Russen uit zuidelijke staten: te herkennen aan hun uiterlijk: donker. Wij hebben als gidsbemiddelingsorganisatie gemiddeld te maken met zo’n drie a vier gevallen van wat wij noemen: zakkenrollerij. Dit ondanks dat we mensen van tevoren uitgebreid waarschuwen. De methode die in Sint Peterburg vaak gebruikt wordt is vrij ongebruikelijk. In drukke voertuigen van de metro, trolleybus, of tram wordt de toerist klemgezet tussen twee of drie (soms vier personen). Gemiddeld hebben deze mannen een lengte van 1 meter 75, dat is behoorlijk groot. Je kunt geen kant meer op, niet doordat het voertuig vol is, maar doordat elke beweging door de heren wordt geblokkeerd. Als het voertuig zich in beweging zet frutselen ze zich naar de waardevolle spullen, waar die ook zitten. Ze stappen uit bij de volgende halte en de toerist in kwestie is beroofd.

Hoe kun je het beste handelen?

Iemand die wordt klemgezet, voelt zich direct geïntimideerd. Je weet, dat er iets aan de hand is, maar je weet niet wat je moet doen. Het enige wat helpt is: Herrie maken, stampij trappen. Zorgen, dat je uit de blokkade komt. Roep hard: Militsia (Politie) De Russen om je heen weten direct wat er aan de hand is en ze zullen je helpen of bijstaan. Als je niets doet, ben je gegarandeerd waardevolle spullen kwijt!

Zakkenrollerij Sint Petersburg is een groot probleem. Het schaadt het imago van deze stad. De politie staat machteloos, het ontbreekt ze aan mankracht, om bijvoorbeeld lokteams de straat op te sturen. Zakkenrollerij Sint Petersburg is een goed georganiseerde bedrijfstak en dat is op zich al een kwalijke zaak.

Tenslotte –waarschijnlijk overbodig- maar we blijven het herhalen: neem nooit je paspoort mee als in Sint Petersburg op pad gaat. Er zal nooit naar gevraagd  worden en in geval van nood verwijs je naar je hotel. Neem geen grote geldbedragen mee. Neem hooguit één bankpas mee die je als hij gestolen wordt snel kunt blokkeren.

Zakkenrollerij Sint Petersburg: wees er op voorbereid en laat je waardevolle verblijf in deze stad niet verknoeien door het zakkenrollers gilde.

Meer weten: contact.